pondělí 9. února 2015

Snídaně by měla být základem dne. Dobrá, vydatná a hlavně, největším jídlem z celého dne. 

Podle mně jsou 3 typy snídaňových lidí: 

Ti,kteří to dodržují, považují snídani za základ. Bez toho, aniž by si ji dopřáli, neodejdou z domu. Vychutnávají si každé sousto. Dokážou si vykouzlit skvělou, vydatnou snídani a strávit nad ní klidně půl hodiny. Jsou to labužníci a snídani nevynechají nikdy.
Druhou skupinou jsou ti, kteří snídají. Ale není to pro ně nejdůležitější. Spíš to protrpí, protože ví, že je důležitá pro správný chod těla během dne. Dají si něco zdravého, ale většinou rychle a hned, odbytou to.
Mezi poslední patří ti, kteří ji vynechají. Ať už někdy, nebo vždy. Nemají rádi snídaně. Myslí si, že je nedůležitá. Vymlouvají se na nedostatek času. Spíš je pro ně nedůležitá. Ale na snídani by si měl najít čas každý. Bez výjimky. To je aspoň můj osobní názor.

Já se vidím v té první. Snídaně je pro mě opravdu důležitá. Nejen, že se snažím jíst zdravě a vydatně. Ale především jsem milovník jídla. Ranní jídlo mě dokáže posilnit, nakopnout, motivovat během dne. Nedokážu si představit, že bych ho vynechala. Měla bych pak pocit, že mi něco chybí. Nedokázala bych být tak energická a aktivní.
Zrovna dnes jsem se vzbudila a měla chuť na něco sladkého. Ráda procházím weby, blogy a skvělé stránky se zajímavými recepty.
Narazila jsem hned na úžasný a přitom rychlý recept na snídaňové lívance na tomto chutném blogu. Tím moc děkuji za inspiraci. Ráda bych ji předala i vám :)


Základní těsto na lívance je vždy stejné.

  • 60g celozrnné mouky
  • 15g třtinového cukru
  • ½ přášku do pečiva
  • 1 vejce
  • 1 banán
  • 4 lžíce mléka
Mě osobně množství vystačilo na 3 opravdu macaté lívance :) Záleží na vás, kolik porcí a lívanců chcete. Pokud chcete takovéto dva pěkné talíře tří vrstev lívanců, doporučuju proto výše uvedené množství zdvojnásobit, nebo naopak dělat menší a tenčí lívance. Představivosti a tvořivosti se meze nekladou.

Pak už záleží na každém z vás, jak lívance ozdobíte, dochutíte, čím si osladíte den :)
Já udělala třípatrové lívance, mezi každý lívanec jsem dala broskvový jogurt, navrch tvaroh a brusinky. Zalila jsem je javorovým sirupem.

Dobrou chuť a těším se na vaše názory, či jiné skvělé recepty:) 



5 komentářů

Kdysi jsem nesnídala vůbec, protože mi bylo ráno hrozně nevolno. Pak jsem se rozhodla to překonat a začít pomalu snídat... Bylo to docela těžké, protože jsem snídani často i vyzvracela... Ale teď už snídám vždy, a podle toho, jak mi je, rozhoduji o velikosti a typu snídaně... někdy si dopřeju jen jogurt nebo ovesnou kaši, jindy třeba hemenex... Je ale fakt, že taky považuji snídani za základ.

REPLY

Ja som bola typ č.2 - jedla som pretože somv edela že to je dôležité a tak som jedla ranajky len z nutnosti. Ale poslednu dobu sa zaradujem medzi skupinu č.2 :)
Tie lievance vyzeraju super mnam :)

REPLY

Já jsme přesně ten typ co nesnídá. Vždycky když si ráno představím, že bych se měla hned najíst tak se mi dělá šoufl:D

Ovšem ty lívance bych snesla jako takovou malou svačinku. mňam!:D

REPLY

Já také nejsem moc snídaňový typ. Odvíjí se to hlavně od toho, jak brzy musím vstávat - čím dřív, tím méně jím. Občas se mi pak povede vstát tak, že rovnou obědvám, což jsou moje nejmilejší dny.
Ale k těm lívancům - vypadají nádherně. Určitě je také vyzkouším, protože já takové šmakuládky ráda :) byla bych skvělý hobit ;-)

REPLY

Já jsem z té třetí skupiny.. ale neni to proto, že jídlo po ránu pro mě nebylo důležité, ale protože já prostě nemám hned po probuzení hlad. Já třeba za hodinu dojdu do školy a hned se najím, ale doma to nikdy nezvládnu.. Naopak můj spolubydlící má udělý ze snídaně takový svůj rituál - proste pro něj je to něco, bez čeho by se ten den neobešel :)

REPLY

Děkuji za to, že tu jste :-)

Veronika Hájková . 2017 Copyright. All rights reserved. Designed by Blogger Template | Free Blogger Templates